- 700 g mięsa mielonego z indyka
- ok 15 posiekanych listków bazylii
- ok 10 posiekanych listków kolendry
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2 czubate łyżeczki harissy
- kilka kropel tabasco ( u mnie tabasco habanero )
- 1 łyżka bazylii suszonej
- 1 łyżka oregano suszonego
pita, sos kolendrowy ale tym razem dodała także świeżej bazylii z tego przepisu - klik
sałatka - pomidory, papryka, czerwona cebula, mix sałat polane sosem z soku z limonki, oliwy, soli i pieprzu
Przygotowanie :
- Mięso ze wszystkimi dodatkami wyrabiam na gładką masę.
- Oblepiam patyczki do szaszłyków ( lepiej więcej szaszłyków z mniejszej ilości mięsa, żeby mięso nie spadło z patyczka).
- Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
- Układam na grillu elektrycznym ustawionym na max 3 stopień grzania, podczas grillowania wielokrotnie obracam tak by każda strona ładnie się przyrumieniła, u mnie czas grillowania wyniósł około 15 minut.
- Szaszłyki podaję z sałatką, grillowaną pitą i zimnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli podobał Ci się post, zostaw komentarz. Bardzo lubię je czytać i dają mi motywację do tworzenia kolejnych wpisów.