Pikantny kebab na patyku

Składniki :
  • 700 g mięsa mielonego z indyka
  • ok 15 posiekanych listków bazylii
  • ok 10 posiekanych listków kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 2 czubate łyżeczki harissy
  • kilka kropel tabasco ( u mnie tabasco habanero )
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 łyżka oregano suszonego
Dodatkowo :
pita, sos kolendrowy ale tym razem dodała także świeżej bazylii z tego przepisu - klik
sałatka - pomidory, papryka, czerwona cebula, mix sałat polane sosem z soku z limonki, oliwy, soli i pieprzu

Przygotowanie :
  1. Mięso ze wszystkimi dodatkami wyrabiam na gładką masę.
  2. Oblepiam patyczki do szaszłyków ( lepiej więcej szaszłyków z mniejszej ilości mięsa, żeby mięso nie spadło z patyczka).
  3. Wstawiam do lodówki na 2 godziny.
  4. Układam na grillu elektrycznym ustawionym na max 3 stopień grzania, podczas grillowania wielokrotnie obracam tak by każda strona ładnie się przyrumieniła, u mnie czas grillowania wyniósł około 15 minut. 
  5. Szaszłyki podaję z sałatką, grillowaną pitą i zimnym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli podobał Ci się post, zostaw komentarz. Bardzo lubię je czytać i dają mi motywację do tworzenia kolejnych wpisów.