czyli : szaszłyki z kurczaka z sosem kolendrowym i dodatkami
Składniki :
- pierś kurczaka
- małe op. jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka oliwy
- limonka
- opakowanie jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 posiekana papryczka chili
- kilka ( około 10-20) listków kolendry
- 5 rozgniecionych ziaren kolendry
Przygotowanie :
- Kurczaka kroję w grubą kostkę.
- Mieszam : jogurt, chili, pastę curry, przyprawę curry, czosnek i oliwę.
- Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki na około 3 godziny.
- Jogurt grecki, sok z cytryny, papryczkę chili i kolendrę miksuję za pomocą blendera, chowam do lodówki na około 3 godziny.
- Kurczaka nadziewam na namoczone patyczki i układam na grillu elektrycznym, u mnie kurczak grillował się około 20 minut.
- Limonkę kroję na cząstki, pomidorki na pół i przyprawiam tylko solą i pieprzem.
- Pod koniec grillowania kurczaka, układam na grillu pity.
- Podaję : szaszłyki, które już na talerzu skrapiam sokiem z limonki, pomidorki koktajlowe, pity oraz zimny sos kolendrowy - i gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli podobał Ci się post, zostaw komentarz. Bardzo lubię je czytać i dają mi motywację do tworzenia kolejnych wpisów.