Uczta .. lekko, świeżo z aromatem kolendry




 czyli : szaszłyki z kurczaka z sosem kolendrowym i dodatkami


Składniki :
  • pierś kurczaka
  • małe op. jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 płaskie łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • limonka
Składniki sosu :
  • opakowanie jogurtu greckiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 posiekana papryczka chili
  • kilka ( około 10-20) listków kolendry
  • 5 rozgniecionych ziaren kolendry
+ pomidorki koktajlowe, pity, namoczone patyczki do szaszłyków

Przygotowanie :
  1.  Kurczaka kroję w grubą kostkę.
  2. Mieszam : jogurt, chili, pastę curry, przyprawę curry, czosnek i oliwę.
  3. Kurczaka wkładam do marynaty i chowam do lodówki na około 3 godziny.
  4. Jogurt grecki, sok z cytryny, papryczkę chili i kolendrę miksuję za pomocą blendera, chowam do lodówki na około 3 godziny.
  5. Kurczaka nadziewam na namoczone patyczki i układam na grillu elektrycznym, u mnie kurczak grillował się około 20 minut.
  6. Limonkę kroję na cząstki, pomidorki na pół i przyprawiam tylko solą i pieprzem.
  7. Pod koniec grillowania kurczaka, układam na grillu pity.
  8. Podaję : szaszłyki, które już na talerzu skrapiam sokiem z limonki, pomidorki koktajlowe, pity oraz zimny sos kolendrowy - i gotowe :)
Przepis powstał na bazie przepisu z Gazety Wyborczej z przed kilku lat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli podobał Ci się post, zostaw komentarz. Bardzo lubię je czytać i dają mi motywację do tworzenia kolejnych wpisów.