Składniki :
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 duże ząbki czosnku
- ser kozi pleśniowy ( roladka)
- mix sałat
- jogurt grecki
- skórka otarta z cytryny
- czerwona cebula
- żurawina ze słoika
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- bułki do hamburgerów
- Wołowinę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem, dobrze wyrabiam.
- Formuje burgery. Chowam do lodówki na 15-30 minut.
- Jogurt grecki mieszam z otartą skórą z cytryny.
- Cebulę kroje w piórka, podsmażam na oliwie, dodaję cukier i ocet balsamiczny, doprawiam tymiankiem i pieprzem, podsmażam mieszając aż zacznie być karmelizowana.
- Ser kozi kroję w plastry.
- Burgery układam na grillu elektrycznym i grilluje aż będą soczyste ale upieczone około 15 minut. Pod koniec grillowania solę.
- Bułki przekrawam i układam na grillu by się podpiekły.
- Dół bułki smaruje jogurtem ze skórką, układam sałatę, kotleta, żurawinę, ser i cebulę, przykrywam górą i burger gotowy :)
Przepis zmodyfikowany wg. przepisu z miesięcznika Moje Gotowanie maj 2014 nr 5 (234)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeżeli podobał Ci się post, zostaw komentarz. Bardzo lubię je czytać i dają mi motywację do tworzenia kolejnych wpisów.