Mniam...


 Składniki :
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • ser kozi pleśniowy ( roladka)
  • mix sałat
  • jogurt grecki
  • skórka otarta z cytryny
  • czerwona cebula
  • żurawina ze słoika
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól, pieprz
  • bułki do hamburgerów
Przygotowanie :
  1. Wołowinę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem, dobrze wyrabiam.
  2. Formuje burgery. Chowam do lodówki na 15-30 minut.
  3. Jogurt grecki mieszam z otartą skórą z cytryny.
  4. Cebulę kroje w piórka, podsmażam na oliwie, dodaję cukier i ocet balsamiczny, doprawiam tymiankiem i pieprzem, podsmażam mieszając aż zacznie być karmelizowana.
  5. Ser kozi kroję w plastry.
  6. Burgery układam na grillu elektrycznym i grilluje aż będą soczyste ale upieczone około 15 minut. Pod koniec grillowania solę.
  7. Bułki przekrawam i układam na grillu by się podpiekły.
  8. Dół bułki smaruje jogurtem ze skórką, układam sałatę, kotleta, żurawinę, ser i cebulę, przykrywam górą i burger gotowy :)


Przepis zmodyfikowany wg. przepisu z miesięcznika Moje Gotowanie maj 2014 nr 5 (234)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeżeli podobał Ci się post, zostaw komentarz. Bardzo lubię je czytać i dają mi motywację do tworzenia kolejnych wpisów.